Uitdrukpennen

Uitdrukpennen


Uitdrukpennen, al dan niet voorzien van een profiel.


Uitdrukpennen, de naam zegt het al, worden hoofdzakelijk gebruikt om het gevormde (gestuikte) product uit een matrijs te drukken. Ze worden ook wel uitstoters of uitwerpers genoemd of in het Engels K.O. pins (Knock Out).

Vaak wordt de punt voorzien van een bepaald profiel (geprofileerde pennen). Dit profiel brengt dan een bepaalde vorm aan in het te stuiken product. Ook worden er reduceer of piercing pennen gebruikt welke een inwendige vorm in het product maakt.


Verder worden gemarkeerde pennen gebruikt waar aan de voorzijde, op of inliggend een markering is aangebracht welke een afdruk van b.v. de klasse (8.8 of 12.9) en veelal een firmanaam op het product laat zien. Deze pennen worden ook veel in de farmaceutische industrie gebruikt voor het persen van pillen.


De pennen worden van diverse materialen vervaardigt, van Chroomstaal tot de hoogwaardige PM stalen (poedermetallurgisch). Vaak worden deze geharde pennen, tot 67 Hrc. voorzien van een coating (PVD of CVD) welke de wrijvingsweerstand verlaagt en dus de standtijd verhoogd. Ook pennen welke gedeeltelijk uit hardmetaal (voorzijde) bestaan, worden gebruikt.